Zonguldak’ta ekmek fiyatlarına yapılan yeni zammın, fırıncı esnafının maliyet artışlarına cevap veremediği ifade edildi. 200 gram ekmek 10 liradan, 240 gram ekmek ise 15 liraya satılmaya başlandı. Ancak fırıncılar, bu zammın yeterli olmadığını belirtti. Sektörün önde gelen isimlerinden Osman Haberal, ekmek fiyatlarının serbest piyasa koşullarına göre belirlenmesi gerektiğini söyledi.
EKMEK ZAMMI YETERSİZ, FIRINCILAR ZORLANIYOR!
Osman Haberal, ekmek fiyatlarının yeterince arttığını düşünmediğini ifade ederek “Ekmek tüm malzemeleriyle serbest piyasa koşullarına göre üretiliyor. Un fiyatı 1 milyon lirayı bulmuşken, mazot fiyatları her 10 günde bir artıyor. Ama ekmeğe zam geldiğinde bir şekilde engelleniyor. Bu çok mantıksız ve adaletsiz.” dedi. Bu şartlarda, birçok fırıncı esnafı kepenk kapatabilir. Kendi masraflarını dahi karşılamakta zorlanıyorlar. Ekmeğin fiyatı 15 lira olmamalıydı. En az 20 TL olmalıydı. Eğer yakın zamanda yeniden bir zam yapılmazsa, bu işin altından kalkamayız.”
SERBEST PİYASA EKMEK FİYATINA YANSIMALI
Fırıncıların sektördeki maliyet artışlarını gözler önüne serdiği bu açıklamalar, halkın ekmek fiyatları hakkında daha dikkatli düşünmesini sağlayacak gibi görünüyor. Haberal, ekmek üreticilerinin, her geçen gün artan maliyetlerle başa çıkabilmek için ekmeğin fiyatını yeniden belirlemeleri gerektiğini belirtti.