Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Devrek’te doğal şifa Ormangülü Balı üretiliyor

Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı 1000 rakımlı Topan Yaylası, bu yıl ormangülü balı üretiminde verimli bir sezon geçirdi.

Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı

Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı 1000 rakımlı Topan Yaylası, bu yıl ormangülü balı üretiminde verimli bir sezon geçirdi. Yerleşim yerlerinden uzak, doğayla iç içe koşullarda yapılan üretim, hem doğallığı hem de şifalı içeriğiyle dikkat çekti.

Doğaya zarar vermeden arıcılık faaliyetlerini sürdüren Sait Ekeroğlu, 8 yıl önce hobi olarak başladığı bu yolculuğu bugün bilinçli bir üretime dönüştürmüş durumda. Yığılca ekotipi arılarla çalışan Ekeroğlu, tamamen doğal yollarla ormangülü balı elde ediyor.

Ormangülü balı, içerdiği bileşenlerle dikkat çekerken, Ekeroğlu bu özel balı “ölçülü kullanıldığında şifa, fazlasında ise zarar barındıran bir ürün” olarak tanımlıyor. İngiltere merkezli Royal Society of Chemistry tarafından yapılan bilimsel araştırmalar ve Amerikan Sağlık Enstitüsü tarafından yayımlanan çalışmalar da bu balın sağlık üzerindeki etkilerini doğruluyor. Araştırmalara göre ormangülü balı; hipertansiyon, mide-bağırsak rahatsızlıkları, grip ve soğuk algınlığına karşı olumlu etkiler gösteriyor.

Ayrıca afrodizyak etkisiyle de bilinen bu özel bal, Türkiye’de özellikle astım ve KOAH hastaları tarafından da destekleyici olarak tercih ediliyor.

“Doğal Olandan Şaşmıyoruz”

Üretimin yapıldığı alanın çevre kirliliğinden uzak olmasının önemine değinen Ekeroğlu, “1000 metre yükseklikte, en yakın yerleşim yerine oldukça uzağız. Bu da hem arılarımız hem de balımızın kalitesi için büyük bir avantaj. Doğa ne verirse onu alıyoruz, hiçbir kimyasal müdahalede bulunmuyoruz” diyerek doğal üretime verdikleri önemi vurguladı.

Ancak şifalı etkilerine rağmen ölçüsüz tüketimin risklerine de dikkat çeken Ekeroğlu, “Her şey dozunda güzel. Bu balın fazla tüketilmesi durumunda zehirlenmelere yol açabileceğini unutmamak gerek” uyarısında bulundu.

Doğallığa yönelen tüketici ilgisinin artmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Ekeroğlu, bu ilginin bilinçli ve sürdürülebilir üretimi teşvik ettiğini de sözlerine ekledi.