Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC)’yi ziyaret etti.
Birleşik kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım, Birleşik Kamu İş Zonguldak il Temsilcisi Metin Kahveci, Birleşik Kamu İş Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Eyüboğlu, Eğitim İş Zonguldak Subesi Üst Kurul Delegesi Uğur Yılmaz, eğitim İşsendikası Ereğli şube başkanı Mahir Ersöz, Çaycuma Basın Yayın Sekreteri Nuri Şafak Alacalı, Zonguldak Basın Yayın Sekreteri Hakan Ozdemir Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti ‘ni(ZGC) ziyaret etti.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım, 4688 sayılı yasa kapsamında 1 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme süreci öncesi yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda sonuç alınamayan sözleşme görüşmelerinin bu yıl farklı geçmesi için kararlı olduklarını belirtti. Ay boyunca eylemlilik kararı aldıklarını duyuran Yıldırım, “Bu yıl ilk kez yetkili konfederasyon olarak masada yerimizi aldık. Daha önceki yedi dönemden farklı bir mücadele süreci yürütmek istiyoruz” dedi.
Yıldırım, konfederasyon olarak Memur-Sen ve Kamu-Sen’le iş birliği yaparak ortak talepler üzerinde uzlaşma hedefinde olduklarını ifade ederek, “Birbirimizle değil, Çalışma Bakanlığı ile mücadele edeceğiz. Masada güçlü birliktelik kurulursa memurlar ve emekliler adına somut kazanımlar elde edebiliriz” diye konuştu.
Birleşik kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım ;”Ay boyunca eylemlilik kararı aldık çünkü Ağustos ayında, 4688 sayılı Memurlar Yasası gereğince, 1 Ağustos’ta başlayıp ay sonunda sona eren bir toplu sözleşme süreci var. Bu yıl sekizincisi düzenlenecek; yani iki yılda bir yapılıyor. Bundan önce yedi kez yapıldı, bu yıl sekizincisi yapılacak. Ağustos’un başında başlayacak, sonunda bitecek. Burada hem çalışan memurlar hem de memur emeklileri için maaş, özlük hakları ve diğer sorunlarla ilgili toplu sözleşme masası kuruluyor. Yasa gereği, bu toplu sözleşme masasında Türkiye’nin en çok üyeye sahip üç büyük konfederasyonu yer alıyor. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak biz, bu yıl ilk kez sekizinci toplu sözleşme masasında üçüncü büyük konfederasyon olarak yerimizi aldık; yani yetkiliyiz.
“ÇALIŞMA BAKANI KARŞISINDA DİK DURUŞ GÖSTERECEĞİZ”
Dolayısıyla bu yıl kurulacak olan toplu sözleşme masasında, önceki yedi dönemde elde edilemeyen hakların bu yıl farklı bir biçimde kazanılması için bir mücadelemiz var. Önceki yedi dönem boyunca yapılan görüşmeler oturulmuş, konuşulmuş ama anlaşma sağlanamamış. Günümüze geldiğimizde, tüm kamu çalışanları, memurlar ve emekliler aldıkları ücretlerden, yaşadıkları ekonomik kayıplardan rahatsız. Genel bir “hakkımız yeniyor” algısı var. Bu algının kırılması için sekizinci toplu sözleşme süreci önemli bir fırsat. Eğer bu yılki görüşmeler de önceki dönemlerdeki gibi basit bir şekilde sürdürülürse, Çalışma Bakanlığı’nın karşısında daha dik bir duruş sergilenmezse, sekizinci dönem de diğerlerinden farklı olmayacak.
“KAMU-SEN VE MEMUR-SEN İLE GÖRÜŞMELER OLUMLU GEÇTİ!”
Biz diyoruz ki, bu dönem farklı bir yol izleyelim. Bu nedenle, masada bulunan diğer iki konfederasyonun da desteğini almak için geçtiğimiz hafta hem Memur-Sen genel merkezini hem de Kamu-Sen genel merkezini ziyaret ettik. Genel başkanlarıyla görüştük. Onlara şunu ifade ettik: “Önceki dönemde neyi eksik yaptığınızı tartışmayacağız ama belli ki önceki süreç yetersiz kalmış ki, bugün tüm memurlar bu durumda. Bunu değiştirmek istiyoruz. Ancak ‘biz yaptık, onlar yapamadı’ anlayışıyla değil; kim masadaysa onlarla birlikte bu süreci yönetelim. Biz üçüncü konfederasyonuz ama sizlerle birlikte bu bir aylık süreçte nasıl kazanım elde edebiliriz, bunu konuşalım.” Görüşmeler olumlu geçti. Onlar da bu iş birliğinden memnun olduklarını belirttiler. Çünkü daha önceki toplu sözleşme dönemlerinde sendikalar, birbirleriyle tartışmaktan Çalışma Bakanı’na karşı güçlü duramadı. Zaten bu masa iki yılda bir kuruluyor ve sadece 30 gün sürüyor. Geriye kalan 23 ay boyunca rekabeti, demokratik mücadeleyi sürdüreceğiz; ama bu bir ay bizim için önemli. Masada memurlarımızın taleplerini savunmak için bulunuyoruz. Bu nedenle, bu süreçte kendi aramızda değil, Çalışma Bakanı’yla mücadele etmenin daha doğru bir yaklaşım olduğunu söyledik. Onlar da bu görüşe sıcak baktı. Umarız bunu doğru bir şekilde hayata geçirir ve masada önceki dönemlerden farklı, somut kazanımlar elde ederiz. Bu yüzden şunu önerdik: Tüm talepler verilsin ama üzerinde ortaklaştığımız 15-20 maddelik bir öncelik listesi oluşturalım. Bu maddeler üzerinden yoğun müzakereler yürütelim. Bu öneri kabul gördü. İlk görüşmeyi bu anlayışla tamamladık. İkinci ve üçüncü görüşmelerde ise ekipler bir araya gelerek ortaklaştığımız konuları maddelere dönüştürecek. Böylece Ağustos ayındaki müzakerelerde somut ve öncelikli başlıklar üzerinden ilerleme sağlanabilecek.
“17 YILDA TÜRKİYENİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK KONFEDERASYONU OLDUK!”
Amacımız; ülkemizde yaklaşık 4 milyon çalışan memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin beklentileri doğrultusunda bir süreç yürütmek ve bunu kazanıma dönüştürmek. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak, şu anda fiilen çalışan yaklaşık 200 bin memur üye sayısına sahibiz. Farklı iş kollarında faaliyet gösteriyoruz. 2008 yılında kurulan konfederasyonumuz, 17 yılda Türkiye’nin üçüncü büyük konfederasyonu olmayı başarmıştır. Üstelik bu başarıyı, Türkiye’nin kuruluş değerlerine, Cumhuriyet ilkelerine ve Atatürk devrimlerine bağlı bir sendikal mücadele çizgisiyle gerçekleştirdik. Emek ve sınıf mücadelesini esas alan demokratik bir süreci temsil ediyoruz” ifadelerinde bulundu.